ПРОГРАМ ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ

ОСНОВНА ШКОЛА „АЦА АЛЕКСИЋ“ АЛЕКСАНДРОВАЦ

ПРОГРАМ ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ

 07 – 13. октобра 2024. године 

Дечија недеља, је  национална манифестација за заштиту и промоцију права деце, која уједињује све друштвене актере ради унапређивања положаја деце,  афирмисања њихових права у Републици Србији и прилагођава се потребама деце већ пуних 90 година, а упоредо се трудећи да подржи и породицу и њену добробит. 

Окружење у коме наша деца расту треба да унапређује здрав развој и једнаке могућности за свако дете, неговање различитости, емпатију и солидарност у коме деца могу да остваре максимум својих потенцијала. Кроз заједничке активности и акције деца и млади уче да разумеју,  поштују и изграђују здравије међуљудске односе и развијају осећај за правду и правичност  у породици, образовном систему, вршњачкој групи и друштву у целини.

Ове године, Дечија недеља ће бити обележена под слоганом:

„ЈА САМ ДЕТЕ, ИМАМ ПЛАН: ТОЛЕРАНЦИЈА И ЉУБАВ ЗА СВАКИ ДАН“

 

Циљеви Дечије недеље:

 

  • Скретање пажње најшире јавности на права и потребе деце;
  • Указивање на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити деце и остваривању њихових права;
  • Подстицање интерсекторске сарадње у стварању услова за поштовање права, и оптимални развој сваког детета;
  • Покретање иницјатива и промоција активног учешћа деце у доношењу одлука које се њих тичу;
  • скретање пажње деци на њихова права и одговорности, важност дружења, неговања бриге, подршке и љубави за породицу и пријатеље, али и за сваког човека и живо биће, јачање вршњачке и међугенерацијске солидарности и комуникације.

 

Програм Дечије недеље и ове године уређује Министарство за бригу о породици и демографију у сарадњи са организацијом „Пријатељи деце Србије“. Наша школа је, као и сваке године, прилагодила програм према реалним могућностима и условима рада у матичној школи и  издвојеним одељењима.

Локална самоуправа ће промовисати активности у свим установама путем медија, а Програм и његова реализација биће истакнути  на  школском сајту и школском фејсбук профилу.

 

* Током Дечије недеље у реализацији свих часова (редовне наставе, слободних активности и ваннаставних активности и активностима пројекта Обогаћени једносменски рад , као и у продуженом боравку)  препоручујемо да при одржавању планираних активности искористите прилику и поразговарате са ученицима о темама које смо предвидели Програмом Дечије недеље: нпр. толеранција, емпатија,  ненасилна комуникација,  акција заштите животне средине, промовисање здравих стилова живота, прихватање различитости….         

ПОНЕДЕЉАК, 7.октобар 2024. – ЈАВНА И МЕДИЈСКА ПРОМОЦИЈА ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ

 

  • ЧОС-Толеранција – поштовање, прихватање и уважавање различитости (2-8. разреда):

– Разговори о алтернативама насиљу – како решавати сукобе, понашање на спортским теренима, у граду, на журкама, концертима …

– Ученицима 1. разреда биће приказан Буквар дечијих права, разговараће се о правима али и обавезама; час може бити организован и у библиотеци.

  • Израда одељенског ликовног или литерарног рада на тему „Задовољни и ти и ја- то је толеранција!“ у сарадњи са Музејом винарства и виноградарства Александровац (одељенски рад најкасније оставити у понедељак 14.10. 2024. код библиотекара до 14 сати).

 

УТОРАК, 8. октобар 2024. г.  – ДАН ПОСВЕЋЕН МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ, ТОЛЕРАНЦИЈИ И ИНКЛУЗИЈИ

 

  • Седница Ученичког парламента Значај менталног здравља младих; Развијање толеранције и емпатије; Инклузивна култура
  • Едукативно-музички програм „Музички биоскоп“– у сарадњи са Домом културе Александровац; у 12 сати (могућ и други термин у 13 сати, ако буде веће интересовање)
  • Дружење ученика из одељења за децу са тешкоћама у развоју са ученицима 3-1.

 

СРЕДА, 9. октобар 2024.г. – АКЦИЈА „ДРУГ – ДРУГУ“

 

  • Прикупљање гардеробе, ђачког прибора и играчака за наше ђаке, продужени боравак, децу из Друштва за помоћ МНРО и корисницима социјалне помоћи. Предати током дана дежурним наставницима у главном холу за време 1. и 2. великог одмора.
  • Цртамо кредом у школском дворишту – „Толеранција и љубав за сваки дан“ (продужени боравак)

 

ЧЕТВРТАК, 10. октобар 2024.г.ДРУЖЕЊЕ  СВИХ УЧЕНИКА 1. РАЗРЕДА ОПШТИНЕ АЛЕКСАНДРОВАЦ

 

  • Приредба посвећена ђацима првацима наше општине – Дом културе у 11 сати.

Програм припремају ученици 4. разреда ОШ „Иво Лола Рибар“, а аутор текста Добродошлице је  наша учитељица Марина Милосављевић.  

  • Током дана могући су обиласци матичне школе, градске библиотеке и градских музеја.

 

ПЕТАК, 11. октобар 2024. г.  – ДАН ПОСВЕЋЕН ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ  

 

  • Уређење школског дворишта и сакупљање секундарних сировина ( хартије, лименки, чепова…) ОС прикупљене сировине предају помоћним радницима В. Бошковићу и Т. Смиљковићу.

ОВЕ АКТИВНОСТИ СЕ У НАШОЈ ШКОЛИ РЕАЛИЗУЈУ СВАКОГ ДАНА – а не само у Дечијој недељи!!!

 

СУБОТА 12. октобар 2024. г.  „У ЗДРАВОМ ДЕТЕТУ ЗДРАВ ДУХ“

 

  • Спортско-хуманитарна трка за срећније детињство – на Жупином игралишту у организацији Црвеног крста Александровац. О времену реализације бићете накнадно обавештени.

 

НЕДЕЉА 13. октобар 2024. г.  ДАН ПОСВЕЋЕН МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКОМ ДРУЖЕЊУ

 

  • Обилазак старих, немоћних и усамљених суграђана и договор о пружању адекватне помоћи ( ову активност ученици реализују уз помоћ родитеља).

 

септембар, 2024. године

Програм прилагодила:

Светлана Павловић, школски педагог